Sanatçılar
"Proje kapsamında görüşme yaptığımız sanatçılarla ilgili bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsiniz."
Mozaik Sanatçısı
Cihad Katat
Şam’da doğup büyümüş olan sanatçı, bu şehirde yüzlerce yıllık bir gelenek olan ahşap kakmacılık ya da ahşap mozaiği olarak bilinen sanatı çıraklıktan öğrenmiştir. Ahşap mozaiği, küçük ahşap parçaları, metal ve değerli madenlerin geometrik şekillerle desene dönüştürülerek kutu, satranç tahtası, ayna çerçeveleri gibi mobilya ürünlerine uygulanması ile gerçekleştirilmektedir. Sanatçı geleneksel uygulamaların yanı sıra, özellikle dekor ve büyük parçalar üzerine çalışmaktadır. Geleneksel olarak ailesinden öğrendiği ahşap kakma sanatı üzerine çalışmaya Türkiye’ye geldikten sonra da devam etmiştir. Halen İstanbul Halkalı’da bulunan kendi atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.
Ressam
İbrahim Hassoun
1972 yılında Halep’te dünyaya geldi. Şam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Yağlı Boya Bölümü’nden 2015 yılında lisans, yine aynı üniversiteden 2016 yılında yüksek lisans diplomasını aldı. Yaklaşık sekiz yıldır Türkiye’de yaşayan sanatçı, ulusal ve uluslararası bir çok sergi düzenlemiş ve ödüller almıştır.
Ressam
Ahmed Raid
1977 yılında Halep’te dünyaya geldi. Halep Güzel Sanatlar Merkezi’nde sanat eğitimini tamamladı. Suriye’de iç savaş çıkmadan önce bir çok sergiye katıldı. Savaştan sonra İstanbul’a gelerek çalışmalarına burada devam etmeye başladı.
Ressam
Imad Habbab
13 yaşında sanat kavramlarına bir adım daha yaklaşmaya karar veren İmad, Şam’da profesyonel sanat derslerine katıldı. 2011 yılında mezun olduğu Güzel Sanatlar Fakültesi kendisi için zengin bir birikim olurken, İzlenimcilik, zengin bir paletle kendi konseptlerini oluşturmaya iten özel bir deneyim oldu. 2012 yılında kriz patlak verdikten sonra Imad ülkesini terk etmek zorunda kaldı.
İllüstratör
Walaa Tarakji
Walaa Tarakji bağımsız bir sanatçıdır. 2012 yılında Tiyatro Sanatları Senografi Bölümünden mezun oldu. Çalışma hayatına 2013 yılında sahne tasarımcısı olarak Leish tiyatro grubunda ve senograf olarak Shanta tiyatro takımında başladı. Aynı zamanda illüstrasyon yapmaktadır. Bir çok atölye ve proje çalışmasına katılmıştır. Halen Kocaeli Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.
Kanun Sanatçısı
Fady Hariri
Halep’te 1987 yılında dünyaya gelen sanatçı müzik eğitimine orada devam ederek 2005 yılında Sanat Lisesi’nden mezun olmuştur. Kanun ve piyano üzerine uzmanlaşan Fady, 2009 yılından itibaren hem solo olarak hem de çeşitli orkestralarda konserler vermiştir. Halen İstanbul’da Balat semtinde yaşayan sanatçı bir taraftan kanun ve piyano alanında eğitimler vermekte, diğer taraftan konser programlarında kanun çalmaya devam etmektedir.
Hattat
Mohammed Imad Mahhouk
1959 yılında Halep’de doğan sanatçı, Halep Üniversitesi’nden Nükleer Fizik eğitimi alarak mezun olmuştur. İslam sanatlarına duyduğu ilgi onu hat sanatına yöneltmiştir. 1990 yılında İstanbul’a gelerek Süleymaniye Kütüphanesi’nde el yazması eserlerin restorasyonu üzerine diploma almış, aynı yıl Hattat Hasan Çelebi’nin sülüs derslerine katılmıştır. Shawki, Izzat Mustafa Alraqem, Sami, Ahmad al-Quar Hsari gibi Arap dünyasında önde gelen hat sanatçılarından farklı yazı türleri üzerine eğitimler almıştır. Halep ve Riyad’da çalışmış, Katar, Suudi Arabistan, İngiltere, Fransa, İtalya ve Türkiye’de eserleri sergilenmiştir. 2013 yılından beri İstanbul’da yaşayan sanatçı, çalışmalarına burada devam etmektedir.
Ressam
Ahmed Haj Omar
1989 yılında Suriye’de dünyaya gelen sanatçı 2014 yılında Halep Güzel ve Uygulamalı Sanatlar Fakültesinden mezun olmuştur. Suriye’de iç savaş çıktıktan bir süre sonra İstanbul’a gelen Haj Omar, halen Şişli’deki evinde çalışmalarına devam etmektedir. Suriye'deki iç savaşın etkisiyle gündelik hayatta savaştan etkilenen insan yüzlerinin portreleri ve expresyonist/soyut üslupta genel insan hallerinin portreleri üzerinde çalışmaktadır.
Hattat
Heysem Selmo
1970 yılında Suriye’nin Rakka şehrinde dünyaya gelmiştir. Hat üzerine eğitimini tamamladıktan sonra 1999 yılında Halep’te hat öğretmeni olarak çalışmaya başlamıştır. 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelmeye başlayan sanatçı Hattat Hasan Çelebi’den sülüs-nesih dersleri almaya başlamıştır. 5 yıl boyunca belirli aralıklarla Türkiye’ye gelerek eğitimini tamamlayan hattat, 2007 yılında Hasan Çelebi hocadan icazet almıştır. Şuan İstanbul’da yaşayan sanatçı hem hat çalışmalarına devam etmekte hem de bu alanda öğrenci yetiştirmektedir.
Ahşap Kabartma Sanatçısı
Hişam Mecik
1966 yılında Suriye’de dünyaya gelen sanatçı otuz yılı aşkın süredir Suriye’de Ajami olarak isimlendirilen geleneksel el sanatını devam ettirmektedir. Ajami, genel olarak iç dekorasyonda kullanılan bir tür tutkal yardımıyla ahşap üstünde kabartma ile desenler yapılarak oluşturulan bir süsleme biçimdir. Suriye’de Şam ve Halep şehirlerinde bazı tarihi eserlerin restorasyonuna katılmıştır. Suriye iç savaşından sonra İstanbul’a gelen Hisham evinde kurduğu atölyesinde sanatını devam ettirmekte, aynı zamanda bu alanda eğitimler vermektedir.
Müzisyen
Yaser Hudair
Yaser Hudair
1976 yılında Halep’te dünyaya gelen Yaser Hudair, ud ve kanun sanatçısı ve üreticisidir. Ailesinin teşvikiyle ilk olarak 8 yaşında vurmalı enstrüman ve ud çalmayı öğrenen Hudair’ın kanunla tanışması ise 12 yaşında gerçekleşmiştir. Arkadaşlarından ve internetten edindiği bilgilerden kanun ve ud yapmayı öğrenen sanatçı, Halep’te bir atölye açarak bu enstrümanların üretimini gerçekleştirmeye başlamıştır. Türkiye’ye geldikten sonra mekanlarda ve restoranlarda eserler icra etmeye başlayan Hudair, bir süre sonra İstanbul Topkapı’da açtığı atölyesinde üretimlerine devam etmektedir.
Ahşap Sanatçısı
Selahattin Cilo
Selahattin Cilo
Suriye’nin İdlib şehrinde doğan sanatçı 10 yaşından itibaren Ürdün, Brezilya, Arjantin, Irak gibi farklı ülkelerde yaşamını sürdürmüştür. 1997 yılından sonra ülkesi Suriye’ye dönen Cilo’nun ahşap sanatına olan ilgisi 17 yaşında marangozlukla başlamıştır. Doğal ağaçlardan oluşan ahşaplardan gemi, saat gibi minyatür ürünler yapan sanatçı, Kilis’teki atölyesinde iki oğlu ile birlikte sanatını icra ediyor.
Hattat ve Müzehhib
Hasna Tahhan
Hasna Tahhan
Hattat, müzehhib ve ebru sanatçısı Hasna Tahhan, 2014 yılında Suriye’nin Halep şehrinden dört çocuğu ve eşiyle birlikte Gaziantep’e yerleşmiştir. Eşi Suriye’nin önemli hattatlarından olan Tahhan, Türkiye’ye göç ettikten sonra eşinden hat sanatını öğrenmiştir. Hat sanatının yanı sıra bir süsleme sanatı olan tezhibi de öğrenen Tahhan, aynı zamanda ebru sanatıyla da ilgileniyor.
Şarkıcı
Ahmet Şükrü
Ahmet Şükrü
Şarkıcı Ahmet Şükri Suriye’nin Halep şehrinde doğup büyümüştür. Halep müzik ve şarkı okulunda eğitim alan sanatçı, birçok farklı türde şarkı bestelemekte ve söylemektedir. Şimdilerde Gaziantep’te hayatını devam ettirmektedir.
Heykeltraş
Eymen Nasır
Eymen Nasır
Beş çocuk babası sanatçı ve yazar Eymen Nasır, Suriye’nin Rakka şehrin doğup büyümüştür. Fırat'ın kıyısında bulunan bir şehirde büyüyen Nasır’ın heykel sanatına olan ilgisi çocukluğunda sahilde oynadığı kilden heykeller yapmasıyla başlamıştır. Ülkesinde ortaya çıkan iç karışıklıkların ardından Şanlıurfa’ya taşınan Nasır, burada roman yazmaya ve heykel sanatını icra etmeye devam etmektedir.
Tiyatro Sanatçısı
Eyad Babtji
Eyad Babtji
Suriye’nin Halep şehrinde doğup büyüyen tiyatro sanatçısı Babtji Halep Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2013 yılından ülkesinden ayrılmak durumunda kalan sanatçı Gaziantep’e yerleşmiştir. Halihazırda Gaziantep Üniversitesi’nde siyaset bilimi üzerine yüksek lisans yapmaktadır. Çocukluğunda çok fazla çizgi film izleyen, seslere çok dikkat eden ve dublaj sanatçılarını yakından takip eden Babtji’in tiyatroya olan ilgisi erken yaşlarda böyle başlamıştır. Şimdilerde yaşamına Gaziantep’te devam eden sanatçı eğitiminin yanı sıra tiyatroyu da devam ettirmektedir.
Fotoğrafçı
Bara Haddad
Bara Haddad
Fotoğraf sanatçısı Bara Haddad Suriye’nin Lazkiye şehrinde dünyaya gelmiştir. 27 yaşında olan sanatçı Suriye’de gazetecilik yapmış ve insani yardım kurumlarında çalışmıştır. Bu süreç zarfında çocukların, göç eden insanların fotoğraflarını çekmiştir. Türkiye’ye geldikten sonra ise TRT’de kısa belgesel film yapımcısı olarak çalışmaya başlayan Baraa, halen buradaki mesleğine devam etmektedir.
İllüstratör
Emin Nafouri
Emin Nafouri
İllüstrator Emin Nafouri Suriye’nin Rakka şehrinde 1991’de dünyaya gelmiştir. 2013 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olan Nafouri’nin sanata olan ilgisi çocukluğunda başlamıştır. Babası ve iki ablası da Güzel Sanatlar mezunu olan sanatçının altı yaşında Şam’da Âdem İsmail Kursu’nda aldığı sanat eğitimleri sanata olan ilgisini arttırmıştır. Halihazırda İstanbul’da yaşayan Emin Nafouri, part-time olarak illüstrasyon çalışmalarını sürdürmektedir.
Müzisyen
Mahir Nana
Mahir Nana
Suriye’nin Halep şehrinden olan müzisyen Mahir Nana, sanatkâr bir ailede yetişmiştir. Babası ve abilerinin müziğe ve kanun, ud gibi enstrümanlar çalmaya merakı olan Nana’nın çocukluğu ve yetişkinliği bu ilginin etkisine geçmiştir. Kendisi de 15 yaşlarında müzik okuluna başlayan ve yaklaşık beş yıl bu eğitime devam eden sanatçı, 23 yaşına geldiğinde müzik öğretmeni olarak kariyerine adım atmıştır. O dönem Halep’te farklı kurs ve derneklerde dersler vermiştir. 2016 yılında İstanbul’a gelerek burada bir müzik kursu açan Nana, şimdilerde bu kursta Cezayir, Tunus, Mısır gibi farklı ülkelerden insanlara dersler vermektedir.
Mimar ve Tasarımcı
Diala Hamed
Diala Hamed
Aslen Filistinli olan ve Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da dünyaya gelen iç mimar ve tasarımcı Diala Hamed, hayatının büyük bir kısmını Suriye’de geçirmiştir. Suriye’de Güzel Sanatlar eğitimi alan Hamed, iç mimarlıkta uzmanlaşmıştır. Suriye’deki karışıklıkların başlamasıyla birlikte 2012 yılında İstanbul’a gelmiştir. Yaklaşık on yıldır yaşamını burada devam ettiren sanatçı, çalışmalarını İstanbul’daki bir ofiste ve bireysel projeleriyle devam ettirmektedir.
Ressam
Farah Trablsie
Farah Trablsie
Ressam Farah Trablsie 1985 yılında Şam’da dünyaya gelmiştir. Şam Devlet Üniversitesi’nde Sanat eğitimi alan sanatçı okul yıllarında sanat alanında birçok ödüle ve sertifikaya layık görülmüştür. 2013 yılında İstanbul’a yerleşen Trablsie, burada sanat çalışmalarına ve sosyal faaliyetlere devam etmektedir. Aynı zamanda eserleriyle bir çok sergide yer almaktadır.
Ressam
Shady Eid
Shady Eid
1986 doğumlu Suriyeli hattat Shady Eid, Halep’te Uygulamalı Güzel Sanatlar Enstitüsü’nden eğitim almıştır. Yüksek lisans ve doktora eğitimini İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Elektronik pazarlama, iç mimarlık ve medya gibi farklı alanlarda iş deneyimine sahip olan Eid hayatını İstanbul’da devam ettirmekte ve çalışmalarını buradan yürütmektedir. Hattat Shady Eid çağdaş hat sanatı alanında eserler üretmektedir .
Rapçi
Mehdi Kilani
Mehdi Kilani
1990 yılında Suriye’nin Humus şehrinde dünyaya gelen Rapçi Mehdi Kilani, beatmix ve hiphop alanında çalışmalar yürütmektedir. Babası ve dayıları da müzisyen olan Kilani’nin müziğe ve müzik aletlerine ilgisi erken yaşlarda başlamıştır. Akademik olarak herhangi bir müzik eğitimi almasa da müziği sokakta öğrendiğini söyleyen sanatçı, Rap müziği duygu ve düşüncelerini ifade edebilmenin bir aracı olarak görmektedir. 2015’te İstanbul’a gelen Kilani, burada Debdebe isimli müzik grubuyla tanışmıştır ve zaman zaman bu grupla sahne almaktadır. Aynı zamanda bireysel projelerine de devam etmektedir.
Ressam
Eyas Jaafar
Eyas Jaafar
Suriye’nin Şam kentinde dünyaya gelen ressam Eyas Jaafar, eğitimini Şam Güzel Sanatlar Fakültesi’nde tamamlamıştır. Resme olan ilgisi çocukluğunda çizgi film karakterini çizerek başlamıştır. Sanat eğitimine ilk olarak Adem İsmail kursunda resim dersleri alarak başlamıştır. Mezun olduktan sonra illüstrasyonlar ve çocuk hikayeleri için çizimler yapmıştır. Sanat hayatı boyunca farklı tekniklerde eserler icra eden ve bu eserlerini çeşitli sergilerde kamuoyuna açan sanatçı İstanbul’da yaşamını sürdürmektedir.
Ressam
Hayyam Zedan
Hayyam Zedan
Ressam Hayyam Zedan 1983 Şam doğumludur. Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olmuştur ve iç karışıklıklardan önce Şam Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Ailesinin desteğiyle sanata yönelmiştir ve ilk yağlı boya tablosunu 16 yaşında yapmıştır. Sanatçı 2017 yılının başlarında Türkiye’ye gelmiştir ve İstanbul’da hayatına devam etmektedir.
Bugüne kadar birçok alanda farklı çalışmalara imza atan İLKE, bu proje ile göçün kültür ve sanat alanındaki etkilerini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir.
İLKE - İlim Kültür Eğitim Vakfı
Aziz Mahmut Hüdayi Mah.
Türbe Kapısı Sok. No: 13 Üsküdar/İSTANBUL
Telefon: +90 216 532 63 70
Mail: sanatingocu@ilke.org.tr